13/03/2013, 16:07

СЪДЪТ РЕГИСТРИРА СДРУЖЕНИЕТО НА УКРАИНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ В БЪЛГАРИЯ
УБВести

    Софийски градски съд регистрира Сдружение на украинските организации в България (СУОБ).  То ще се нарича "Мати Украйна."
Съдия Десислава Добрева внимателно се запозна със съдебно дело №807/2012 и не намери нещо в него, което противоречи на българското законодателство. С  решение № 1 от 01.03.2013 г. той постанови, че СУОБ  "Мати Украйна" като организация с нестопанска цел  има право на живот.
    Правлението на СУОБ включва пет души:
Олена Коцева - председател;
Антонина Якимова - изпълнителен директор;
Олга Конова - заместник-председател и секретар;
Красимир Панковски - заместник-председател;
Лариса Нинова - заместник-председател.
    Идеята за създаване на организация, която да представлява всички украински общества в България, се роди  в края на февруари 2012 г. Тя бе  подкрепена  от Светове Конгрес на украинците, където СУОБ ще бъде пълноправен член. Това бе потвърдено от главата на СКУ Евген Чолий, който през октомври 2012 г. беше на официално посещение в София.
    Учредителите на СУОБ  "Мати Украйна" е украински организации в България, в частност сдружение  "Диаспора - Украйна" (Бургас,  председател Мариан Горбан), сдружение "Добруджа - Украйна" (Добрич, председател Елена Димитрова),  сдружение "Украински дом" (Силистра, председател Тамара Коларова) и Украинско-българско сдружение "Пловдив" (Пловдив, председател Маряна Имреорова). С делата в съда  всеотдайно се занимавала Олга Конова.   ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

ПОСОЛСТВО НА УКРАЙНА В БЪЛГАРИЯ

Българо-украински вести


Сдружение за българо-украинска дружба и сътрудничество


Младежки отдел към Фондация "Мати Украйна"

Страница във Фейсбук

      

Страница в Одноклассники

     Президент на Украйна


Върховна Рада на Украйна

Министерския Съвет на Украйна


Роден край