26/04/2011, 13:27

26 април - Ден на трагедията в ЧернобилПреди 25 години  в Чернобил настъпи атомната катастрофа, която остава най-драматично и с най-големите последици бедствие в съвременната история. На този ден скърбим за героите, пожертвали живота си за бъдещето на цивилизацията.
Вечен и светъл спомен.

Катастрофите не се случват случайно, те са предизвикани от строга последователност на решаващи събития, убедена e художничката Йона Тукусер, която е родена в Украйна през 1986 година. Тогава именно на 26 април  в  Чернобилската АЕЦ в Украинската земя става най-тежката авария в историята на ядрената енергетика. 
Йона Тукусер излага свои платна , по случай 25-години от трагедията в Чернобил в Посолството на Украйна в България. В тях тя представя с експресивен замах на четката взрива на Чернобилската АЕЦ.  Изобразен е един мистичен град-призрак, покрит с тъмен облак, населяван от хора-мутанти, които са се родили след аварията.  Бродещи сенки населяват платната, дори и конникът от Апокалипсиса символично присъства в изложбата .Нейният поглед е отправен към миналото, но е и един възможен развой на събитията в бъдеще. Авторката осмисля наболелите проблеми в обществото и като съвременник на болезнените събития в Украйна, тя търси своята истина сред забулените мистерии около взрива. Йона Тукусер продължава да разработва социално значими теми – като продължение на серията за гладът в Украйна, тя прави настоящата серия картини, посветени на ядрените катастрофи. Както пише за нея изкуствоведа Христина Христова „Йона Тукусер избира правилния начин, за да впечатли – сякаш забива „остри пирони” в очите ни. Усещайки болката, виждайки нещастието, едва тогава ставаме духовно съпричастни, преживяваме своеобразен катарзис.”            Поставят се въпросите какви са последствията, нашия живот е в риск заради всяка една необмислена стъпка. Йона е убедена, че всяка една авария може да бъде предотвратена, ако навреме са решават проблемите.
Днес света с ужас наблюдава събитията в Япония на АЕЦ Фукушима,  страхува от взривяване на реактора, а неизвестноста още повече плаши хората.
Възможно е в света да се случи още една «Чернобилска катастрофа», ако хората не  почнат да се учат от грешките си. « Вече е време държавите да преминат  на зелена и слънчева  енергия», категорична е авторката Йона Тукусер.
 
 
      

  
  
   ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

ПОСОЛСТВО НА УКРАЙНА В БЪЛГАРИЯ

Българо-украински вести


Сдружение за българо-украинска дружба и сътрудничество


Младежки отдел към Фондация "Мати Украйна"

Страница във Фейсбук

      

Страница в Одноклассники

     Президент на Украйна


Върховна Рада на Украйна

Министерския Съвет на Украйна


Роден край